Foto: Utdanningsetaten, Oslo kommune
Foto: Utdanningsetaten, Oslo kommune

De verste dagene er når det skjer noe med elevene våre

Endelig fredag med Astrid Søgnen, direktør for utdanningsetaten i Oslo

Publisert Sist oppdatert

Skoledirektør Astrid Søgnen har stått i stormen i kjølvannet av den såkalte Ulsrud-saken og lektor Simon Malkenes' beskrivelse av hverdagen i klasserommet.

Det har blåst friskt rundt deg og Utdanningsetaten denne våren. Hvordan har du det nå?

I går kom jeg hjem fra en avslappende miniferie i Italia; et fint opphold. Det har vært en krevende vår, men som leder av etat med 15000 ansatte, må man regne med at forhold i blant diskuteres høylydt. Det tar mye tid og oppmerksomhet. Uansett - er det viktig for en leder holde fokus på hovedoppdraget; som for vår del er en god skole; hvor elevene både utfordres og trives i i trygge omgivelser; og hvor lærerne erfarer et godt arbeidsmiljø. Jeg er også fornøyd med at vi har gode løsninger på de utfordringene som er blitt pekt på, og at etaten jobber godt sammen med organisasjonene for å finne tiltak som følges opp gjennom gode dialoger på skolene.

Hvordan vil du beskrive en god dag på jobben?

Jeg har en bra dag på jobben når jeg ser resultater av det vi gjør for elevene. Denne uken kom det for eksempel nye tall for hvor mange som gjennomfører og består videregående, og Osloskolen kan notere en markant forbedret gjennomstrømning, nå som nestbeste fylke. Dette er gode nyheter på et prioritert område for vår sammensatte elevflokk. Resultatene forteller at mange flere elever har klart seg gjennom videregående og har et bedre utgangspunkt til å skape seg gode liv. Det gjør meg glad, og jeg tenker på lærerne som i det daglige arbeidet har bidratt til at elevene lykkes.

Hva er en dårlig dag på jobben?

De verste dagene jeg har hatt på jobben, er når det skjer noe med elevene våre; for eksempel 22 juli 2011, hvor vi mistet flere elever. Alvorlige hendelser i verden, som terror og naturkatastrofer, berører ofte mange elever og familier i den flerkulturelle Osloskolen. Det er vondt å oppleve både for oss i ledelsen og ikke minst de ansatte på skolene, som gjør en svært jobb med å følge opp og støtte dem som er rammet.

Hvis du skulle valgt et annet yrke, hva skulle det vært?

Journalist, kanskje? Det var et alternativ i mine yngre dager.

Om du vant ti millioner, hva var det første du ville brukt penger på?

Tja, .. jeg har fire nevøer i utdanning og etableringsfase. Å trille noen millioner i deres retning, ville nok ha vært et populært tiltak!

Hva skal du gjøre i helga?

Da skal jeg jobbe litt og nyte sommerværet.