Forbundsleder Mette Nord i Fagforbundet forventer å nå frem med søksmålet mot Aleris, nå Heimta. Foto: Kari-Sofie Jenssen.

- Alt for mange presses til å jobbe uten rettigheter

Derfor har søksmålet mot Aleris, nå Heimta, betydning langt utover selve saken, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.

Publisert Sist oppdatert

På arbeidslivssiden: Hva er det viktigste din organisasjon har oppnådd i 2018?

Lista er lang. Det var hovedoppgjør både i privat og offentlig sektor. I privat sektor fikk vi forbedringer i pensjonsordningene, og det var viktig. Vi fikk også en avtale om ny offentlig tjenestepensjon som vil gi bedre pensjon til kommende generasjoner. Vi gikk også til sak mot Aleris med krav om at såkalte konsulenter egentlig er fast ansatt.

Hvem?

Navn: Mette Nord

Alder: 59

Tittel/stilling: Leder i Fagforbundet

Antall medlemmer i ryggen: 365 000

Antall år i organisasjonen: 35 år som tillitsvalgt

Hva blir de to viktigste arbeidslivssakene i 2019, sett fra din organisasjons side?

Lønnsoppgjøret er viktig hvert år. Ellers har søksmålet mot Aleris, som har skiftet navn Heimta, betydning langt utover selve saken. Det handler om å stoppe undergravingen av det organiserte arbeidslivet. Alt for mange presses til å jobbe som «konsulenter» og står dermed uten rettigheter. Dessuten skal vi ha fram pensjonsløsninger for en rekke grupper medlemmer.

Hvorfor nettopp disse sakene?

Fenomenet med at folk tvinges til å være sin egen arbeidsgiver brer om seg. De færreste tenker over at de dermed står uten rett til sykepenger, ferie, pensjon og heller ikke er omfattet av arbeidsmiljøloven. Vi skal forhandle ferdig ny offentlig tjenestepensjon, for eksempel særaldersgrenser. Vi skal også få til en ny, god pensjonsordning for våre medlemmer i private barnehager.

Arbeidsliv 2019

Arbeidsnytt har spurt fem av de de største arbeidstakerorganisasjonene om de viktigste seire i 2018 og ditto kampsaker i 2019.

Tidligere publisert:

Handel og kontor i Norge

Delta

Fellesforbundet

NITO

Hvordan vil dere jobbe med disse sakene?

Saken mot Heimta/Aleris vil gå for retten til vinteren om alt går etter planen. Når det gjelder kampen for nye og bedre pensjonsordninger for ulike grupper medlemmer så vil nok den vare evig, men vi er allerede i gang med å forhandle med Arbeids- og sosialdepartementet om nye regler for både uføre og de med særaldersgrenser.

Hvilke forventninger har dere til utfallet?

Vi regner med å vinne i striden mot Heimta/Aleris. Når det er på plass, har vi redskapet vi trenger for å rydde opp i arbeidsforholdene til tusenvis av «konsulenter». Vi vil få på plass de siste elementene i ny offentlig tjenestepensjon. Vi skal også gjøre vårt for å vinne striden om pensjon fra første krone i privat sektor. Vi har medlemmer der også.

Hvordan skal ditt forbund/din organisasjon bli mer attraktiv for eksisterende og nye medlemmer?

Det går bra for Fagforbundet. Vi er i vekst og har nettopp passert 365 000 medlemmer, men vi kan alltid bli bedre. Vi må fortsatt være garantisten for gode lønns- og arbeidsvilkår for medlemmene, men også for nye medlemsgrupper. Vi skal fortsatt ha en sterk og tydelig stemme for et solidarisk samfunn med mindre ulikhet og mer rettferdig fordeling.

Powered by Labrador CMS