Illustrasjonsfoto: Shutterstock

Solstads dagbok: Ikke gi opp

... selv om hodejegerne driver ren aldersdiskriminering!

Han kom slukøret og motløs tilbake fra møte med det velrennomerte rekrutteringsfirmaet Delphi Consulting (nå Amrop Delphi).

Grunnen til at han var på jobbsøk var denne: Etter generasjonsskifte i bedriften der han hadde vært i flere tiår, hadde påtroppende daglig leder - eierens datter, sørget for utskiftning av hele farens generasjon. Han hadde hatt en jobb som nestleder i selskapet over 15 år. Han var nå 58 – sjokkert og uforberedt på arbeidsmarkedet. Jobbsøket hadde pågått over 6 måneder Siden alle vet at alder over 50 ofte er en show-stopper for ledere, var jeg som mentor spesielt fokusert på å håndtere den siden.

Vi hadde lagt flere strategier og justert underveis: strategier for hvilken retning som ville være riktig: fast ansatt eller selvstendig rådgiver, nivå, bransje, marked, kultur osv og strategier for å lande jobben når vi fant godt samsvar med hans profil, ønsker og en mulighet. «Dødslisten» var også ferdig og prøvekjørt mange ganger: listen over hvilke områder som kan kjøre deg ut av rekrutteringsprosesser som oftest er svært konforme: alder, kjønn, farge, hull-i-CV, ikke økonomisk utdanning, for stabil/for lite stabil, exit-story osv osv, Alt som egentlig skiller deg fra gjennomsnitt må frontes og aktivt konverteres til pluss – andre kan gjøre det til minus og marginene blant finalistene er marginale.

Delphi Consulting hadde han benyttet flere ganger, han hadde altså vært deres kunde. Derfor fikk han mast seg til et møte for å diskutere en utlyst stilling vi mente kunne matche.

En av deres nestorer informerte i klare toner om at alle deres konsulenter la til side søkere over 55 til lederstillinger. Punktum og finale.

Vi hang med hodet. Mitt syn på rekrutteringsbransjens konformitet kan være en trussel mot fornyelse, ressursutnytting og samfunnsansvar ble bekreftet, uten at det hjalp kunden min noe særlig.

De neste tre måneder ble dels brukt til å sette ut en livbåt: gå inn som partner i en liten gruppe som drev import av tekniske løsninger, dels til å se etter en mer langsiktig løsning. Så - plutselig som lyn fra klar himmel, nye runder og endelig tilbud om en lederstilling i et svensk foretak, stilling i Oslo. Perfekt! Moralen er: definer og behold fokus, vær godt forberedt på dine argumenter, vent tilbakeslag og nedturer – men de som vil nok får det til, endelig.

Redaksjonens tillegg:

Arbeidsnytt har kontaktet Delphi Amrop ved managing partner Arne Gunnar Dokken. Han kommenterer slik: "Om kandidaten gjengir en av våre konsulenter riktig så må dette i beste fall betraktes som en misforståelse eller som en morsomhet. For det første er det selvfølgelig ikke lovlig å diskriminere pga. alder, for det andre har vi mer enn 30 års erfaring med å ansette godt voksne ledere i begge sektorer. 55 + er derfor i seg selv ingen diskvalifikasjon og vi kan for øvrig vise til mange konkrete eksempler på lederrekrutteringer i denne alderskategorien. Påstanden som fremsettes er derfor overhodet ikke i tråd med verken Amrop Delphi sin policy eller praktisering".

Powered by Labrador CMS