Ola og Kari får mindre pensjon å rutte med enn våre naboer i Sverige, Danmark og Finland. Foto: Scanpix

Norge er Nordens pensjonsversting

Nordmenn kan vente seg under halvparten av lønnen i pensjon. Det er svakere enn både Danmark, Sverige og Finland.

Publisert

En arbeidstaker i privat sektor i Norge kan gjennomsnittlig vente seg en pensjon på 48,4 prosent av lønnen.

Det melder Dagens Næringsliv, som baserer seg på den årlige globale pensjonsrapporten fra Melbourne Mercer Global Pension Index.

– Jeg tror dette er noe folk flest ikke har fått med seg, og jeg tror det er en utfordring at det heller ikke er så mange som er interessert i å få det med seg, sier administrerende direktør Per Myklestu i Mercer Norge.

Danmark i verdenstoppen

I Mercers årlige rapport granskes pensjonsordningen for 34 land. Helt i topp ligger Danmark og Nederland, som får en A-gradering og klassifiseres som førsteklasses. Ingen nasjoner har fått plass i neste kategori, B+. Norge ligger derimot i kategori B, og får stempelet “sunn struktur, mange gode løsninger, potensial for forbedring”.

Nedgang for Norge

I 2018 har Norge et snittscore på 71,5 på indeksen, som er lavest av de nordiske landene - Sverige får 72,5, Finland 75,4 og Danmark 80,2. Tallene for Norge viser en tilbakegang fra 2017, da vi havnet på 74.7. Årsaken til denne nedjusteringen er at indeksen nå ser på det totale økonomiske bildet, inkludert husholdningens gjeld. Norge er et av de fire landene i rapporten som har mest gjeld per husholdning.

Ordningen med tjenestepensjon, der arbeidstaker kun forplikter seg til å sette av to prosent av lønnen til pensjon, er en sentral årsak til at Norge ikke kommer bedre ut i Mercer-indeksen, skriver DN.

Powered by Labrador CMS