Kommentatoren finner likhetstrekk mellom morgenritualet i en barnehage og i næringslivet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Om barnehager, tomatvitser og ledermøter

Baard Meidell Johannesen drar paralleller mellom dagliglivet i barnehager og ledermøter i næringslivet.

Det er noen år siden jeg hadde gleden av å følge til barnehage. Men minnene om morgenritualet på «Avdeling jordbær» består, og nå også i foreldet og foredlet form, renset for stress og mas og tanken på bunker som ventet på jobben, hvor jeg egentlig skulle vært for ti minutter siden.

En etter en kommer fireåringer med følge tuslende inn og benker seg rundt frokostbordet. Og frokost betyr yoghurt. Hvis man tar av lokket på en helt spesiell måte, kan yoghurtmassen trekkes litt opp, og adhesjonskreftene i overflatehinnen gjør at det dannes en flott, men flyktig boble på toppen av begeret – i hvert fall var det slik før. «Å få boble» gir en kortvarig lykke med tilhørende statusheving.

Ellers blir det ikke sagt så mye. Små mennesker kan også være litt tenksomme en morgenstund, særlig i adventstiden.

Men etter en stund forteller Sofie (hun med høyest rang) vitsen om de to tomatene som skulle over gaten. Ikke så mye reaksjon, men Erlend drar litt på smilebåndet, og så forteller han tomatvitsen. Nå er det noen som ler, og etter hvert har alle tomatvitset, de hikster av latter og slår i bordet.

Frokosten er over, klar for fri leik. Dagen kan begynne.

Og hva har så dette med arbeidslivet å gjøre?

Ingenting, men samtidig alt. Lignende morgenritualer kan man finne i bedrifter og virksomheter landet rundt, om ikke hver dag, kanskje uten yoghurtboble og tomatvits, men likevel med klare paralleller.

Det kalles ledermøte.

Bonusmateriale. Er du en av dem som alltid har lurt på hva som egentlig var så morsomt med tomatvitsen? Se Uma Thurman forklare den for John Travolta i Pulp Fiction her: https://m.youtube.com/watch?v=NrGeOHpEGk0

Powered by Labrador CMS