Illustrasjonsfoto: Burst, Pixabay

Ensomt på hjemmekontoret?

Noen få prinsipper kan gjøre hjemmearbeidet mer sosialt, skriver amerikansk markedsføringsstrateg.

Publisert

For de som ønsker frihet og fleksibilitet i arbeidsdagen, er det lite som kan måle seg med å jobbe hjemmefra. Det er ingen overfylt buss du må rekke, ingen sjefer som henger over skulderen din, ingen kø ved kaffemaskinen.

Men det er heller ingen kolleger.

Det kan ofte gå hele arbeidsdager uten at man ser eller prater med et eneste menneske. Dette kan med tiden føre til at man føler seg isolert og ensom.

I Harvard Business Review-artikkelen How to Avoid Loneliness When You Work Entirely from Home, kommer markedsføringsstrateg Dorie Clark med tips til hvordan man kan gjøre hjemmekontoret til en mer sosial arbeidsplass. Hun mener man kan bekjempe ensomheten, og dessuten opprettholde produktiviteten, ved hjelp av noen enkle tiltak.

Det første rådet er å oppsøke personer som jobber innenfor samme fagfelt som en selv. Selv om tilgangen på fysiske mennesker er begrenset, vil man alltid kunne finne likesinnede på internett. Ved å delta i Facebook-gruppe og andre fora, får man muligheten til å dele både fremgang og utfordringer med andre. Man kan også diskutere spørsmål relatert til arbeidet, noe som kan være både sosialt og profesjonelt givende.

Clark oppfordrer også til å utnytte videoteknologi når man kommuniserer med kunder og kolleger. I stedet for å sende mail eller ringe, kan man foreslå å snakke via for eksempel Skype eller FaceTime. Å kunne se den man prater med, gir en følelse som ligger tett opptil det å faktisk treffe andre mennesker.

Videosamtaler gir dessuten muligheten til å tolke hverandres kroppsspråk, og kjenne hverandre igjen ved senere anledninger.

I tillegg til digitale løsninger, anbefaler den amerikanske foreningskonsulenten Larry Alton å ta med jobben ut i offentligheten. I artikkelen Is Working From Home Making You Miserable? skriver Alton at en tur på kafé kan være løsningen for de som føler seg isolert hjemme.

Det å være omgitt av andre mennesker, og kanskje utveksle noen ord med personen bak disken, kan utgjøre en stor forskjell når alternativet er å tilbringe nok en dag med kun seg selv.

Powered by Labrador CMS