Illustrasjonsfoto: Shutterstock

MTR Express gir ansatte fri for å ta toget

Introduserer to løsninger som skal få ansatte til å velge miljøvennlig feriereiser.

Publisert Sist oppdatert

Tenk deg to ansatte som begge skal til Nice på ferie. Han som har tenkt å fly dit, må jobbe uken ut. Hun som tar toget, begynner ferien torsdag ettermiddag. Hos MTR Express i Sverige er dette allerede en realitet.

- Initiativet er blitt svært godt mottatt av våre ansatte, og vi får interesserte henvendelser fra andre organisasjoner, sier administrerende direktør i MTR Express, Mats Johannesson, i en pressemelding selskapet har sendt ut.

Mats Johannesson, adm.dir i MTR Express

- Som virksomhet og arbeidsgiver vil vi ta ansvar og gå foran for å få flere til å reise klimasmart, og vi vet at våre medarbeidere gjerne vil bidra. Når flere kan velge toget uten å miste feriedager, øker incitamentet. Nå håper vi at flere virksomheter følger etter, sier han.

Det svenske selskapet MTR Express er en del av MTR Nordic Group, og inngår i det Hongkong-baserte MTR-konsernet som er et av verdens ledende kollektivtrafikkselskaper. MTR Express har siden 2015 kjørt hurtigtog mellom Stockholm og Göteborg i konkurranse med blant andre SJ AB.

I pressemeldingen viser MTR Express til to ordninger som begge skal gjøre det lettere for ansatte å velge klimavennlige, men mer tidkrevende feriereiser. Ansatte som kan jobbe fra mobilt kontor, kan ta med seg arbeid på toget og kan derfor starte reisen ut av Sverige uten å bruke av feriedagene sine.

MTR Express-ansatte i operative stillinger har ikke denne muligheten. Selskapet tilbyr derfor også inntil to ekstra feriedager med lønn per år til ansatte som velger tog i stedet for fly på feriereisen. Kravet er at togreisen erstatter en flytur på minimum to timer.

I pressemeldingen viser MTR Express til at nesten 90 prosent av alle flyreiser svenskene tar, er utenriksreiser. Samtidig er det økende interesse for å reise klimavennlig, og salget av togreiser fra Sverige til Europa har hatt stor vekst i 2018.

Gjennom sitt nye initiativ ønsker MTR Express å redusere effekten av at feriereiser med tog er mer tidkrevende enn flyreiser. Tilbudet om ekstra feriedager blir i første omgang innført som en prøveordning på ett år.

NSB på sporet

Det nye som innføres med prøveordningen i MTR Express, er først og fremst at tidsbruken som en lang togreise krever, kompenseres med ekstra fri. MTR Express understreker gjennom sine nye ordninger også at mange ansatte kan jobbe underveis på en togreise.

At togoperatørenes ansatte har insentiver til å ta toget, er imidlertid ikke av ny dato.

Her hjemme har for eksempel NSB Persontog et samarbeid med andre store statlige jernbaneselskaper i Europa. Gjennom dette samarbeidet får NSB-ansatte et antall gratisreiser i en rekke land, mens familiemedlemmer sikres 50 prosent rabatt på de samme reisene. Selskapets ansatte har også ordninger for reiser med tog innenlands.

- Dette er sterke insentiver til å benytte tog, og jeg kjenner ikke til noen planer for å innføre andre tiltak eller endre på eksisterende ordning, skriver pressesjef i NSB-konsernet, Åge-Christoffer Lundeby i en e-post til Arbeidsnytt

Powered by Labrador CMS