NHO leder Kristin Skogen Lund, Riksmekler Nils Dalseide, og LO-leder Hans-Christian Gabrielsen etter meklingen mellom NHO, LO og YS. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Storstreiken avverget etter 15 timers mekling på overtid

Lønnsramme på 2,8 prosent

NTB: Meklingen mellom NHO, LO og YS-forbundene kom omsider i havn søndag ettermiddag. Storstreiken, som kunne omfattet inntil 200.000 ansatte, er unngått.

– Vi har arbeidet over flere dager og videre utover natten og fram til nå, og på basis av partenes vilje til å samarbeide og lete etter løsninger på til dels kraftig motstridende interesser, lyktes å komme fram til et grunnlag for at jeg har lagt fram et forslag som begge parter har anbefalt. Det går nå til uravstemning, sa riksmekler Nils Dalseide klokken like før 15.30 søndag ettermiddag.

– Dermed blir det ingen konflikt i forbindelse med det samordnede oppgjøret våren 2018, konstaterer han.

Meklingsfristen ble satt til midnatt natt til søndag, men først femten og en halv time senere ble det klart at det var enighet og en storstreik dermed avverget. Til sammen 35.000 av LOs og YS' medlemmer sto klare til å bli tatt ut i streik hvis partene ikke ble enige.

Særlig streikeuttaket i transportnæringen ville slått kraftig ut allerede fra første dag. Og ytterligere 200.000 medlemmer kunne havnet i streik hvis streikeuttaket hadde blitt utvidet.

– Store konsekvenser

Både på arbeidsgiver- og arbeidstakersiden er man fornøyd med resultatet. At meklingen pågikk så mange timer på overtid, var et tydelig tegn på både framdrift og et gjensidig ønske om å komme fram til et resultat som man har tro på vil få grønt lys på uravstemningene i LO og YS-forbundene.

Statsminister Erna Solberg (H) fastslår at en storstreik kunne fått store følger for landet.

– Jeg har forstått at det har vært mange krevende temaer i forhandlingene. At det er oppnådd enighet, viser at vi har ansvarlige parter. I forhandlingene har partene vist til at det er utfordringer ved dagens AFP-ordning og ønsker å utrede alternativer. Regjeringen har sagt seg villig til å bidra i dette arbeidet, sier statsministeren.

Tettet AFP-hull

Og AFP-ordningen var trolig den aller hardeste nøtten, mens lønn ble sett på som lettest å bli enig om.

– Vi gikk inn i disse forhandlingene med krav om en mer rettferdig pensjon. Vi ønsket å tette hull i AFP-ordningen, vi ønsket å sikre sliterne, vi ønsket å få på plass regler knyttet til reise, kost og losji samt økt kjøpekraft for våre medlemmer. Her nådde vi fram på alle punkt unntatt ett – som gikk på den obligatoriske tjenestepensjonsordningen (OTP), fastslår LO-leder Hans-Christian Gabrielsen overfor NTB.

LO-sjefen fastslår at forhandlingene har vært lange, men mener det var vel verdt innsatsen.

– Vi så det var mulig å komme fram til en enighet, og derfor brukte vi såpass med tid. Det var riktig. Det at vi nå klarer å tette hull i dagens AFP-ordning, legge grunnlaget for en ny og forbedret ordning, det sikrer pensjonen for veldig mange, sier han.

Kan anbefales medlemmene

Også hos den andre arbeidstakerparten, YS, er man glad for at en storstreik i privat sektor er unngått. Leder av YS Privat, Vegard Einan, mener meklingsresultatet er så godt at det kan anbefales medlemmene.

– Vi er glade for å ha funnet en løsning som gjør at vi unngår streik. Det har vært en vanskelig og langvarig mekling, men vi har fått gjennomslag for de fleste av de viktigste kravene våre. I sum er dette et resultat vi kan anbefale for medlemmene våre, sier Einan.

Han mener lønnsrammen på 2,8 prosent gir en ansvarlig reallønnsvekst for de fleste av YS' medlemmer.

– Norsk økonomi går bedre, og vi får nå vår andel av denne veksten. Alle vil få tillegg i år, og de lavtlønte får litt ekstra, sier han.

Styrkeprøve

NHO-sjef Kristin Skogen Lund er også lettet, men innrømmer at meklingen har vært en komplisert, slitsom og intens styrkeprøve. Hun trekker fram som det viktigste at man har fått et «oppgjør som er forsvarlig innenfor de økonomiske rammene».

– Dessuten har vi fått en enighet om målsetting for en framtidig AFP-ordning som vil bli bedre for både arbeidergiver og arbeidstaker, og det er et stort og viktig arbeid, sier hun.

NHO-sjefen sier målet er å komme så langt gjennom utredningen at de kan bli enige om å behandle ny modell i mellomoppgjøret 2019.

vaktsjef@ntb.no

Powered by Labrador CMS