Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Ny regel for vaskehjelp skal hindre svart arbeid

Også private må sjekke at vaskehjelpen står i Arbeidstilsynets register

NTB/Arbeidsnytt (Ørjasæter): Fra juli må de som leier vaskehjelp først sjekke om vaskehjelpen er registrert av Arbeidstilsynet. Arbeidsministeren håper regelen vil hindre svart arbeid.

Husholdninger som kjøper vask i huset, må fra og med sommeren bruke renholdere registrert i renholdsregisteret til Arbeidstilsynet.

Registeret finner du her. Kravet til private vil, tror vi i Arbeidsnytt, føre til en økt etterspørsel hos selskaper som Citymaid, Freska og Weclean. Dette er de mest kjente aktørene som driver lovlig innen rengjøring av private hjem.

– Arbeidere utnyttes på det groveste av kyniske kriminelle. Det kan vi ikke tillate, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie til NRK.

270.000 husstander kjøper renhold til hjemmet sitt. Forskningsstiftelsen Fafo anslo i 2016 at rundt 43 prosent kjøpte svart renhold, helt eller delvis.

I dag er det bare bedriftene, og ikke privatpersoner, som har forbud mot å kjøpe renholdstjenester fra virksomheter som ikke står i Arbeidstilsynets register.

– Nå fjerner vi unntaket, slik at også private må sjekke at renholdet de kjøper er godkjent, sier Haugli.

Vi i Arbeidsnytt tror dette er et godt tilbud. Det er enkelt å søke i registeret og nyordningen bør gi de lovlige et høyst nødvendig og fortjent konkurransefortrinn.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS