Karl-Fredrik Tangen (tv) og Edgar Valdemanis (th). Foto: Arbeidsnytt
Karl-Fredrik Tangen (tv) og Edgar Valdemanis (th). Foto: Arbeidsnytt

Nettverksbygging: Er det noe poeng?

Ekspertene er uenige: Les Karl-Fredrik Tangen og Edgar Valdmanis

Publisert Sist oppdatert

- En viktig forutsetning for å bygge nettverk, er at du faktisk har noe å gi. For dem som ikke har noe å gi, hjelper det lite å åle seg inn i et eller annet nettverk, sier førstelektor ved Høyskolen Kristiania Karl-Fredrik Tangen. - Om man får noe ut av et nettverk, men ikke er i stand til å gi noe tilbake, blir man bare upopulær.

Karl-Fredrik Tangen etterlyser en endring i måten vi praktiserer og snakker om nettverksbygging. Han mener mange både er for kyniske og for optimistiske til nettverkenes potensiale.

Klønete, sleipe strebere?

–Rådene for nettverksbygging er råd om å parasittere på vennerelasjoner, og kan like gjerne sende folk ut i et sosialt mørke som klønete, sleipe, strebere, sier han. Tangen ønsker en endring i måten vi snakker om og praktiserer nettverk. Det er for mye snakk om hvordan man oppfører seg i sosiale situasjoner, og for lite om å utvikle kompetanse.

– Du bør ikke bli god til å bygge nettverk; du bør bli god. Først når du alene har noe å tilby andre, kan du skaffe deg kontakter. Evnen til å bygge nettverk alene er ikke verdt noe som helst.

Handler om å hjelpe

Rådgiver i Seniorvikarene, Edgar Valdmanis, er langt mer optimistisk til nettverksbyggingens potensiale. Han er uenig i Tangens mening om at nettverk hovedsakelig tjener de som allerede er godt posisjonert.

– Uavhengig av hvilken bransje og nivå man ser på, finnes det folk som er dyktige til å bygge nettverk. Folk som er flinke til å gi til andre slik at de kan få tilbake. På den måten klarer de å få mye ut av nettverket sitt uten at de behøver å være godt plassert fra før.

Valdmanis ser heller ingen grunn til at man behøver å være kynisk for å bygge nettverk. Han mener tvert imot at å klatre i næringslivet, handler om å hjelpe de rundt.

Skaper tapere?

— Jo mer du gjør for de rundt deg, desto lenger vil de strekke seg å hjelpe deg. Å klatre oppover i systemet på denne måten, handler ikke om kynisme. Det er bare et resultat av at du forsøker å hjelpe andre.

Karl-Fredrik Tangen derimot, tror idéen om å å bygge seg opp ved hjelp av nettverk skaper mange tapere i arbeidslivet. Han mener det er for mye prat om nettverksbygging, med tanke på at kun et mindretall får særlig utbytte av det.

– Å bygge seg opp ved hjelp av nettverk er en oppskrift for de mange, som fungerer for kun noen få. Det finnes mekanismer i næringslivet som gjør at de sterke forblir sterke, og de svake forblir svake.. De som får noe ut av nettverk, er derfor som regel godt posisjonert fra før, avslutter han.