Karl-Fredrik Tangen (tv) og Edgar Valdemanis (th). Foto: Arbeidsnytt

Nettverksbygging: Er det noe poeng?

Ekspertene er uenige: Les Karl-Fredrik Tangen og Edgar Valdmanis

Publisert Sist oppdatert

- En viktig forutsetning for å bygge nettverk, er at du faktisk har noe å gi. For dem som ikke har noe å gi, hjelper det lite å åle seg inn i et eller annet nettverk, sier førstelektor ved Høyskolen Kristiania Karl-Fredrik Tangen. - Om man får noe ut av et nettverk, men ikke er i stand til å gi noe tilbake, blir man bare upopulær.

Karl-Fredrik Tangen etterlyser en endring i måten vi praktiserer og snakker om nettverksbygging. Han mener mange både er for kyniske og for optimistiske til nettverkenes potensiale.

Klønete, sleipe strebere?

–Rådene for nettverksbygging er råd om å parasittere på vennerelasjoner, og kan like gjerne sende folk ut i et sosialt mørke som klønete, sleipe, strebere, sier han. Tangen ønsker en endring i måten vi snakker om og praktiserer nettverk. Det er for mye snakk om hvordan man oppfører seg i sosiale situasjoner, og for lite om å utvikle kompetanse.

– Du bør ikke bli god til å bygge nettverk; du bør bli god. Først når du alene har noe å tilby andre, kan du skaffe deg kontakter. Evnen til å bygge nettverk alene er ikke verdt noe som helst.

Handler om å hjelpe

Rådgiver i Seniorvikarene, Edgar Valdmanis, er langt mer optimistisk til nettverksbyggingens potensiale. Han er uenig i Tangens mening om at nettverk hovedsakelig tjener de som allerede er godt posisjonert.

– Uavhengig av hvilken bransje og nivå man ser på, finnes det folk som er dyktige til å bygge nettverk. Folk som er flinke til å gi til andre slik at de kan få tilbake. På den måten klarer de å få mye ut av nettverket sitt uten at de behøver å være godt plassert fra før.

Valdmanis ser heller ingen grunn til at man behøver å være kynisk for å bygge nettverk. Han mener tvert imot at å klatre i næringslivet, handler om å hjelpe de rundt.

Skaper tapere?

— Jo mer du gjør for de rundt deg, desto lenger vil de strekke seg å hjelpe deg. Å klatre oppover i systemet på denne måten, handler ikke om kynisme. Det er bare et resultat av at du forsøker å hjelpe andre.

Karl-Fredrik Tangen derimot, tror idéen om å å bygge seg opp ved hjelp av nettverk skaper mange tapere i arbeidslivet. Han mener det er for mye prat om nettverksbygging, med tanke på at kun et mindretall får særlig utbytte av det.

– Å bygge seg opp ved hjelp av nettverk er en oppskrift for de mange, som fungerer for kun noen få. Det finnes mekanismer i næringslivet som gjør at de sterke forblir sterke, og de svake forblir svake.. De som får noe ut av nettverk, er derfor som regel godt posisjonert fra før, avslutter han.

Powered by Labrador CMS