Fornøyd: - Flyktninger gir kommunen er verdiskapning vi ellers ikke ville hatt råd til, sier rådmann Steinar Nesse i Fjell kommune.

Gir flyktninger “fast track” til arbeidslivet

-En kjempesuksess, sier rådmann Steinar Nesse. Fjell kommune hopper over toårig introkurs for flyktninger, og gir dem lønnet arbeid istedet.

Publisert Sist oppdatert

-Arbeid er den eneste måten å integrere folk på, sier Steinar Nesse bastant.

Han er rådmann i Fjell kommune i Hordaland, som tråkker opp nye stier når det gjelder integrering av flyktninger. I stedet for å gi flyktningene to års innføringskurs, der de skal lære norsk språk og kultur, har kommunen opprettet ti prosjektstillinger for flyktningene. Det melder Bergens Tidende.

Dermed kommer flyktningene seg i jobb på et blunk, og bidrar til samfunnet samtidig som de lærer seg norsk.

-Langt bedre enn kurs

Ingeniør Yusef Haji har blitt saksbehandler. Reem Zein Aldeener, som har lærerutdanning fra hjemlandet Syria, er i full sving som assistentlærer på Knappskog skule.

-Dette er langt bedre enn kurs! Jeg får arbeidserfaring fra norsk skole. I tillegg blir jeg kjent med nordmenn og får venner, sier hun til BT.

Filmarbeider Farshid Amini lager informasjonsvideoer for Fjell kommune - blant annet en dokumentar om prosjektet han selv er med i.

-Jeg har møtt folk som har gått på kurs i to år uten å lære norsk. På jobb snakker jeg med nordmenn og lærer språket raskere, sier Amini til avisen.

-Målene innfridd

Til Arbeidsnytt.no sier rådmann Nesse at nøkkelen er å lytte til hva flyktningene har å si, og ta dem på alvor.

-Dette er mennesker som har kommet hit fordi de ble drevet på flukt. De har lyst til å fortsette livene sine, å jobbe. Ikke sitte et år på et mottak, og så to år på skolebenken.

-Hvordan vil du oppsummere prosjektet så langt?

-Målsetningene er innfridd, på begge områdene: Å lære flyktningene å snakke norsk, og å gjøre dem arbeidsdyktige. Vi har lyktes med å få disse til å snakke norsk på under et år, fordi alle rundt dem snakker norsk. Vi har satt dem i sving på høyt prioriterte områder, som merkantilt arbeid, IKT osv. De gjør en god innsats, og Fjell kommune får en verdiskapning som vi ellers ikke ville hatt. For en billig penge, egentlig.

-Er dette jobber som andre nå går glipp av?

-Nei. Hadde kommunen hatt mer penger, så hadde vi lyst ut disse stillingene, sier Nesse.

Såvidt dyrere

Flyktningene får lønnet arbeid i to år, og må gå på norskkurs på fritiden. Midlene kommer fra pengesekken som ellers ville gitt dem stønad på integreringskurset. I tillegg gir Fylkesmannen i Hordaland, pluss integrerings- og mangfoldsdirektoratet, økonomisk støtte til prosjektet.

-Og det blir ikke egentlig dyrere for kommunen?

-Bare litt, men de kronene klarer vi å skrape sammen. Verdiskapningen er utrolig verdifull, sier han til Arbeidsnytt.no.

-Noen utfordringer underveis?

-Egentlig ikke. Men vi har jo kunnet plukke fra øverste hylle, fra hele landet, så vi har fått velge det vi trengte mest - økonomi, IKT osv. Mange flyktninger kommer med en helt annen bagasje, noen helt uten utdanning. Så dette må tilpasses underveis, men jeg tror at tankegangen har noe for seg.

-Hva skjer når de to årene prosjektet er over? P

-Vi får se. Håpet er at vi finner penger til å fortsette med i hvert fall de aller fleste. Noen av sagt at de ønsker å ta høyere utdanning, sier rådmann Steinar Nesse.

Ifølge Bergens Tidende vurderer også Bergen kommune å innføre konseptet.

Powered by Labrador CMS