Myke egenskaper, som for eksempel det å beherske en forhandlingssituasjon, fremheves som en viktig og etterspurt ferdighet i dansk arbeidsliv. Illustrasjonsfoto: Shutterstock.

Myke egenskaper trumfer tekniske ferdigheter i arbeidsmarkedet

Danske virksomheter vil ha medarbeidere med myke egenskaper som samarbeidsevne og empati fremfor tekniske ferdigheter, viser fersk undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen er gjennomført av den danske fagforeningen DJØF, som organiserer 95 000 samfunnsvitere og økonomer i privat og offentlig sektor. Foreningen har analysert ikke mindre enn 270 000 jobbannonser rettet mot jurister, økonomer og kommunikasjonsmedarbeidere, og funnet at etterspørselen etter «myke verdier» som samarbeidsevne, empati og sosiale ferdigheter har steget med ca. 20 prosent de siste ti årene. Det er den danske storavisen Politiken som omtaler det den kaller for en «oppsiktsvekkende undersøkelse, som også bekreftes av flere utenlandske studier».

- Ikke alle må kunne kode

- Det vil stadig være en økt etterspørsel etter tekniske eksperter på høyt nivå, med det betyr ikke at alle må kunne å kode, sier Jørgen Søndergaard til avisen. Han har ledet et offentlig, dansk utvalg som har vurdert innholdet i videregående utdannelse opp mot etterspørselen i arbeidsmarkedet. Han legger til:

- Studenter bør for eksempel trenes i en forhandlingssituasjon, eller en situasjon der han eller hun skal være talsperson eller advokat for en bestemt virksomhet. Det handler også om å skjønne at de som skal inn i arbeidsmarkedet ikke bare skal sitte for seg selv med sin faglige dyktighet, men samarbeide med og omgås sine kolleger faglig og sosialt.

Maskiner ikke gode til å være mennesker

- Maskiner kan mange ting, men de er ikke gode til å være mennesker. Det er klare fordeler med å være menneske når det handler om samspill med andre mennesker, sier Anders Kofod-Petersen, professor i kunstig intelligens ved Alexandra Instituttet, en privateid ideell institusjon som arbeider med forskning, utvikling og innovasjon innenfor informasjonsteknologi.

Avisen har også intervjuet fagsjef for forskning og videregående utdannelse i Dansk Industri, Mette Fjord Sørensen, som synes undersøkelsen er spennende.

- Vi må alle sammen opparbeide oss digital kompetanse, noe som må reflekteres i utdannelsessystemet. Men vi skal ikke alle utvikle komponenter og programmet til datamaskinene, sier Fjord Sørensen i NHOs søsterorganisasjon i Danmark.

Powered by Labrador CMS