Anniken Hauglie, Arbeids- og sosialminister. Foto: Scanpix NTB
Anniken Hauglie, Arbeids- og sosialminister. Foto: Scanpix NTB

Innleiesak, hyttebygging og huset fullt av barn

Endelig fredag: Ni spørsmål til arbeidsminister Anniken Hauglie

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag var en travel dag i Stortinget, da proposisjonen om nye regler for bemanningsbransjen ble lagt fram. Hvordan var tirsdagen for deg?

Tirsdag var en dag preget av en del forberedelser. I tillegg til debatter om pensjon og sykefravær i Stortinget var jeg i statsråd på Slottet. Dessuten brukte jeg tiden på å forberede meg til spontanspørretime, møtet i Nordisk ministerråd denne uken, og EUs uformelle ministerrådsmøte som er i Sofia neste uke.

Har dere lyttet til bransjen selv, altså NHO Service og Handel, underveis i prosessen?

Innleiesaken har vi drøftet med partene på begge sider av bordet over svært lang tid. Da vi la frem høringsnotatet vårt i juni i fjor, var det etter en lang prosess. Vi har diskutert alle problemstillinger og varianter av løsninger, også med bransjeorganisasjonene og fagforbundene. Jeg mener vi har klart å finne en balansert løsning.

Har du forståelse for LOs bekymring for bemanningsbransjens vekst?

Faste ansettelser er, og må fortsatt være, hovedregelen i arbeidslivet. Her er det ingen uenighet oss imellom. All statistikk vi har viser at omfang av innleie og midlertidig ansettelser er svært begrenset. Det har vært relativt stabilt over mange år. Men vi ser at det benyttes en del, særlig i bygg- og anlegg og i Osloområdet.

Du har en jobb der man må ha lange arbeidsdager, er det flaks eller livsstil som gjør at du orker det?

Jeg er blant dem som ikke har noen grunn til å klage over noe som helst. Men jeg liker å jobbe, og trives godt med hektiske dager

Kan du leserne ett godt råd, om hvordan man klarer å holde koken gjennom så lange dager?

Det er viktig å prioritere og fokusere, og ikke bruk energi på det man ikke kan gjøre noe med. Jeg har dessuten vært god på å rekruttere gode medarbeidere som jeg har stor tillit til og som derfor får delegert mye ansvar.

Se for deg at du mister jobben på dagen i morgen. Hva ville du brukt den første friuken til?

I min bransje er det et høyst reelt alternativ! Vi må jobbe med evighetens perspektiv for øye, men være forberedt på å gå på dagen, som det heter. Vi bygger hytte for tiden, så jeg er ganske sikker på at min mann hadde bedt meg om å bruke friuken på å holde i byggeprosjektet. Det er overraskende mange detaljer å forholde seg til, til tross for at vi kjøper ferdighytte.

Og hva ville vært den neste drømmejobben?

Høsten 2015 var jeg sykemeldt og arbeidsledig, og hadde akkurat stilt meg dette spørsmålet da statsministeren ringte og tilbød meg jobb. Jeg har jo drømmejobben nå vil jeg si, men det finnes heldigvis mange andre drømmejobber der ute også.

Dersom du vant ti millioner kroner, hva er det første du ville kjøpt eller bestilt?

Da skulle jeg donert bort noen kroner til gode formål. I og med at vi bygger hytte, vil jeg nok starte med å kjøpe inventar til den. Vi har begynt å kjøpe inn litt småtteri fra FINN som vi fyller opp boden med, men vi trenger jo i grunnen det meste. Dernest ville jeg har begynt å planlegge neste ferietur.

Skal du jobbe i helgen, eller ta fri?

Jeg kommer hjem fra Nordisk ministerråd fredag kveld og jeg skal tilbringe helgen hjemme. Jeg får tre tantebarn på besøk, tillegg til egne to, så det blir veldig hyggelig. Men vi bor i leilighet med 3 soverom og med én stue, så det blir nok hektisk. Søndagen må nok brukes til en del dokumentlesing.