Gass og olje er blant Norges viktigste pengetrykkerier. Her gigantfunnet Johan Sverdrup, som er under bygging. Illustrasjon: Equinor

Oljefolk koster mest

Det koster å ha ansatte. Særlig i oljebransjen, der hvert hode koster tre ganger så mye som i hotell- og restaurantbransjen.

Publisert

Statistisk Sentralbyrå offentliggjorde i morges nye tall for arbeidskraftkostnader, altså hva det koster å ha ansatte.

Om man ser på tverrsnittet av alle bransjer, kostet det 761.000 kroner å ha en person i arbeid i 2016. Helt på toppen troner olje- og gassbransjen, der hver ansatt kostet 1.355.100 kroner. På bunn ligger hotell- og restaurantbransjen, der hvert hode kostet 463.500 kroner i 2016 - grovt regnet en tredel av oljefolkene.

Arbeidskraftkostnadene er delt i to: direkte personalkostnader (lønn, bonuser osv.) og indirekte personalkostnader (utgifter til arbeidsgiveravgift, pensjon, forsikring, kursing osv.).

Sistnevnte sto i gjennomsnitt for 22 prosent av de totale arbeidskostnader. Også her var oljeansatte på topp, med 29 prosent, mens tallet for ansatte innen servering og overnatting var 17 prosent.

I gjennomsnitt har lønnsutgiftene økt med 10,5 prosent fra 2012 til 2016 - en årlig vekst på 2,6 prosent. Også her kommer restaurant og hotell på bunn, med 7,7 prosent vekst på fire år. Men det gjelder størst lønnsvekst må “oljå” se seg slått av dem som jobber innen omsetning og drift av fast eiendom, som har hatt en lønnsvekt på 16,3 prosent.

SSB-tallene finner du her.

Powered by Labrador CMS