Olja (28) fra Gjøvik produserer musikk for noen av Europas største artister

Under artistnavet "Olja beats" har Olja Paunic drømt om å formidle musikken utenfor sin nærmeste vennekrets. Det siste året har det virkelig løsnet seg for totningen.

For 10 år siden var lidenskapen til Olja Paunic ishockey. Det ble etter hvert litt for mye trening og litt for lite frihet, og han valgte å gjøre noe helt annet - å produsere musikk.

- Det var et par venner av meg som hadde lastet ned FL Studio (verktøy for å lage musikk på PC) som jeg var med en del på fritiden. Jeg var jo veldig interessert i hiphop-musikk og jeg ble med en gang ivrig på å prøve meg selv. Det er ti år siden nå, og det har vært like gøy siden første gang jeg prøvde meg, sier 28-åringen.

Det var for fire år siden at Olja bestemte seg for å følge drømmen om å kunne drive med musikk på heltid. Han har hele tiden hatt flere jobber på siden, men aldri mistet motet om at noen skulle oppdage musikken hans.

Han begynte å sende musikk rundt til forskjellige britiske radio-stasjoner og artister som spiller den samme type musikk han lager; Grime.

Grime-musikk

Grime-musikk er en sjanger innenfor elektronisk musikk som ble utviklet i London på starten av 2000-tallet. Det er et utspring fra "UK garage" med innflytelse fra "jungle", "dancehall" og "hiphop" musikk.

Sjangeren kjennetegnes ofte av rap som er lagt over raske beats. Artister som Dizzie Rascal, Kano og Wiley regnes som noen av de første som begynte å lage denne type musikk.

Jobber med store artister

Etter å ha blitt spilt på flere av de største radiokanalene i England har også populære artister fått opp øynene for den norske musikeren. En av de er artisten Wiley, som blir regnet som gudfaren innenfor sjangeren.

- Jeg prøver hele tiden å nå ut til flest mulig med musikken min. På den tiden gjorde jeg alt selv. Da må man ofte prøve å finne ut hvem som er agenten til den jeg vil nå ut til, eller andre måter å prøve og få de til å høre musikken min på. Noen uker etter jeg hadde sendt en fil med flere sanger til en mailadresse som var i hans krets, så sendte han meg melding om at han var interessert. Det endte med at tre av sangene jeg har produsert er på hans siste album. Noe som er helt rått, sier han med et stort smil.

Sir Spyro, Mischief Artist, D Double E og norske Pumba er flere som har samarbeidet med Olja.

Motivasjon og inspirasjon

Olja har høy arbeidskapasitet. Han prøver å holde på med musikk så mye han har motivasjon til, og noen uker er det lettere enn andre.

- Det varierer ekstremt på hvor mange sanger jeg produserer på en uke. I en god periode kan jeg f.eks. produsere 10-15 brukbare sanger på en uke, men det kan også gå uker da jeg ikke får produsert noen ting. Vanligvis får jeg produsert 2-5 beats jeg er veldig fornøyd med, sier han.

Selv om man jobber med noe kreativt så kan det være en utfordring å alltid være nytenkende. Å holde seg motivert er veldig viktig for musikeren.

- Først å fremst så elsker jeg dette som gjør at motivasjon ikke er noe mangel, men det hender at man møter motstand og det kan oppleves veldig demotiverende i perioder. For å finne tilbake til lysten, minner jeg meg selv på hvorfor jeg gjør dette. Noen ganger kan det hjelpe å bare snakke med de som er rundt meg, eller bare lage beats for morro skyld, i steden for å fokusere på å spre musikken min. Hovedmotivasjonen min er å kunne leve av dette på fulltid, og den motivasjonen er for stor til å bare slutte, forklarer han.

Inspirasjoner til musikken er også viktig. Han nevner produsenter som Kanye West, Tommy Tee, 9th Wonder, Rudekid, The Heavytrackerz, Filipgold, Kurt Kodein og Øyvind med flere som alle har bidratt til å inspirere han til å lage bedre musikk.

Signert av Oslobaserte Knirckefritt

Høsten 2021 ble Olja signert av norske Knirckefritt management. De representerer de urbane artistene som Admiral P, Jaa9 & OnklP, Nico D og Equicez.

- Det betyr veldig mye å ha folk i ryggen som skjønner hva jeg driver med, og ha et nettverk der jeg får nådd ut til flere folk. Grime-musikk er mye større i england, men jeg lager også mye musikk innenfor hiphop-sjangeren. Det er mye som skjer i Norge om dagen, og det er fett å være en del av det, avslutter han.